Tuesday, June 10, 2008

Elaun Keraian Menteri , Timbalan Dikurangkan 10%


PUTRAJAYA 9 Jun – Elaun keraian Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, menteri dan timbalan menteri dikurangkan sebanyak 10 peratus bagi menjimatkan perbelanjaan kerajaan ekoran kenaikan harga petrol dan diesel.
Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, pengurangan elaun itu akan bermula 1 Julai ini.
“Kerajaan turut merasai keperitan rakyat dan merasakan pucuk pimpinan hendaklah menunjukkan teladan yang baik dalam menghadapi cabaran ini,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Membanteras Inflasi di pejabatnya di sini hari ini.
Ketika ini, elaun keraian bulanan bagi Perdana Menteri ialah RM18,865, Timbalan Perdana Menteri (RM15,015), menteri (RM12,320) dan timbalan menteri (RM6,000).
Abdullah yang juga Menteri Kewangan berkata, tugas rasmi menteri-menteri ke luar negara juga akan dihadkan kepada persidangan dan mesyuarat antarabangsa.
Katanya, untuk tugasan itu, menteri hanya layak diiringi tiga orang pegawai kementerian, manakala timbalan menteri hanya dibenarkan membawa tiga orang pegawai.
“Pegawai yang hadir hendaklah terlibat secara langsung dengan tugas yang dipertanggungjawabkan.
“Ketua Setiausaha Kementerian tidak dibenarkan menyertai bersama dalam rombongan menteri untuk tugas rasmi di luar negara kecuali bagi mesyuarat berjadual tertentu,” katanya.

2 comments:

Anonymous said...

Saya bersetuju elaun keraian menteri dikurangkan.Dan rakyat juga dapat membantu meringankan beban kewangan mereka dengan mengurangkan penggunaan elektrik dirumah,menggunakan kemudahan awam serta mengurangkan aktiviti sosial di luar rumah.Tetapi kerajaan hendaklah meningkatkan lagi perkhidmatan kemudahan awam supaya rakyat selesa menggunakannya.

Anonymous said...

Saya bersetuju elaun keraian menteri dikurangkan. Ini secara tidak langsung dapat mempastikan para menteri dapat merasa sendiri bagaimana jerit perit kehidupan rakyat yang berpendapatan rendah serta tahu bagaimana perasaan rakyat pada masa kini.