Friday, May 15, 2009

Kisah Benar Seorang Tan Sri

hye sumer, dah lama rasanya x update blog nie...oklah entry kali ni mysacred nak share ngan kawan2 pasal kisah seorang Tan Sri yang mysacred dapat melalui email...sama2 kita renung2 kan :
Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan.. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut. Berikut adalah perbualan mereka,
Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu mesti diberikan sama rata demi keadilan. Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupun kami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payah semenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara. Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.
Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan Tan Sri?
Tan Sri: Oh...sudah lama. Praba ni dah bekerja dengan saya hampir 30 tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarang bekerja dengan saya lebih 10 tahun.. Mereka ini adalah pekerja saya yang paling berdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.
Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sri tadi.
Tan Sri: Eh..mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.
Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milik orang Melayu. Milik raja-raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata dengan alasan kerana telah banyak menyumbang. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?
Tan Sri: ............. ......... ......... ........ ........
Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan. Pendapat anda?

2 comments:

JomoSamaTuaran said...

Amboi-amboiii, mysweetheart....

sekejap engko ada, 2 kejap engko lesap...!! macam biskut pulak dahh.. APA CERITA NI....??

Boleh rasanya JomoSama teka siapa Tan Sri itu.. dan memang padan mukanya kena SOALAN CEPU EMAS sedemikian...

Kaum cina dan india di negara ini memang `banyak' yang sudah lupa diri.. setelah mereka kaya dengan bantuan kerajaan BN. Tengoklah disekeliling anda... jangan tuduh saya `racist' kerana apa yang saya katakan adalah kenyataan. Begitu juga kaum Melayu... yang selepas menjadi `kaya-raya macam hanturaya'.. mula nak memperkecilkan kaum,bangsa dan agamanya... dah jadi TAKBUR..!! Biasalah orang Melayu, bila susah.. doa panjang-panjang, bila dah senang.. maki-hamun dan sumpah serapah yang lebih panjang....

ENTAHLAHHH......

mySacRedHeaRt said...

alah jomo biasa la, time2 gawat nie bz cket hahahaa...makan biskut je la.......

actually masing2 kene beringat la asal usul...yg melayu jgn mudah lupa diri sanggup gadai kan maruah kerana kepentingan politik...