Sunday, November 16, 2008

PAS, GMI Lancar kempen Mansuh ISA 23 Nov

Malaysiakini
Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP) bersama-sama dengan PAS Pusat dan Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) akan melancarkan kempen bagi mendesak kerajaan menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 23 November ini.Ia diputuskan dalam mesyuarat bulanan DPP yang dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hasan di ibu pejabat parti tersebut di ibunegara hari ini. Dalam sidang media selepas mesyuarat tersebut, Nasrudin berkata mereka juga akan mengadakan himpunan besar-besaran pada Mac depan sebagai kemuncak kempen tersebut.
Mereka menjangka untuk menghimpun kira-kira 100,000 orang pada bulan Mac itu yang turut melibatkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan Pakatan Rakyat.Ditanya pemberita mengapa himpunan itu dibuat dalam bulan Mac, bulan yang sama dengan perhimpunan agung Umno, beliau berkata:"Ia mengambil ruang untuk memberi kesadaran kepada rakyat dan membuat persediaan gerak kerja. Ia tidak ada kena mengena dengan persidangan agung Umno".
"Sementara itu, selepas merasmikan Kelab Penyokong Muda PAS (KPMP), Ketua Pemuda PAS Salahudin mengulas berhubung perhimpunan besar-besaran mansuhkan ISA.Beliau berkata pihaknya memberi jaminan bahawa perhimpunan itu adalah perhimpunan aman "ala Bersih" yang dibuat pada 10 November tahun lalu.
mysacRedHeart WrOte : x abis2 nk buat phimpunan..dulu bersih,hindraf..skg ni pasal ISA plak. ISA perlu utk menjaga keselamatan dan ketenteraman awam..ini termasuklah bab2 agama islam jgak ...PAS tu kn parti islam.. tak ingat ke beberapa tuntutan IFC sebelum ni...

No comments: