Thursday, November 20, 2008

Segambut Dihantui Warga Asing

*gambar sekadar hiasan*
Penduduk dihantui rasa tidak selesa dan terancam apabila beberapa tempat di sekitar Segambut yang dibanjiri warga asing yang kebanyakkannya warga Indonesia dan Bangladesh. Fenomena ini berlaku di Segambut Dalam, Segambut Masjid, Sg Penchala dan beberapa kawasan sekitar nya. Apabila kita berada di Segambut Dalam dan Segambut Masjid misalnya, terasa seperti berada di Jakarta apabila kelihatan kedai-kedai makan dan runcit di pelopori oleh mereka.
Kebanyakkan daripada mereka bekerja di tapak tapak pembinaan yang berdekatan di sekitar Sri Hartamas dan Mont Kiara. Tindakan tuan rumah yang bertindak menyewa rumah lot mereka kepada warga asing ini menyebabkan populasi pendatang ini bercambah dari semasa ke semasa. Ada yang menggelar tempat ini sebagai 'mini jakarta'. Pada Hujung Minggu Bas bas rapid KL di penuhi warga asing yang ingin keluar ke Pusat Bandaraya. Kelihatan perhentian bas di hujung jalan Segambut Dalam yang menjadi perhentian terakhir kepada bas bas tersebut. Selain daripada itu banyak gerai-gerai makan didirikan di sebelah perhentian berkenaan dan menjadi tempat mereka untuk melepak.
Penduduk tempatan dikatakan berada dalam keadaan yang tidak selesa apabila sering saja diganggu warga asing tersebut. Kadar jenayah di kawasan itu juga kian menjadi jadi. Kejadian seperti pengedaran dadah, ragut, mencuri motosikal dan membunuh mengundang keresahan penduduk. Dilaporkan lebih kurang 70% kampung tersebut di huni oleh pendatang asing berkenaan. Telah beberapa kali Pihak Berkuasa Tempatan melakukan operasi di kawasan berkenaan dan berjaya menangkap pendatang asing tanpa izin, namun ianya tidak dapat mengurangkan kerisauan penduduk terhadap masalah ini. Mysacred selalu jugak guna jalan 'shortcut' melalui Segambut Dalam ni nak ke Sri Hartamas..scary jugak beb..kalo lalu malam malam lagi scary..sampai kat bukit segambut kiri kanan hutan pas tu turun bukit nampak la aper aper yang tak sepatutnya kita nampak...
tapi awas 'JANGAN PANDANG BELAKANG'

No comments: